top of page

Psykoterapi

Har du brug for psykoterapi? Og kan det hjælpe dig?

Alle oplever i perioder af deres liv modgang, udfordringer, livsændrende begivenheder, tab af relationer og sygdom. Det er helt naturligt og en del af livet.

 

Så hvornår har vi brug for hjælp? 

Hvornår har du brug for hjælp til at være med det, der er svært?

 

Det kan være når du føler dig alene med det, der er. Når du skammer dig over at at have det som du har det, og føler dig forkerte over at at tænke som du tænker og føle som du føler. Når du synes, du skal "tage dig sammen". Når du ikke har nogen at betro dig til, som du kan dele din smerte med. Når du ikke tør at række ud. Når du dulmer og fjerner dig fra at mærke. Når du fortrænger og undgår ubehag for enhver pris. Når du føler dig håbløse i at livet vil dig det godt. Når du rystes i dit fundament. Når du indhentes af fortiden og må forholde dig til til liv på en ny måde.

Så kan du have brug for at bearbejde, brug for at møde det der er. Brug for at se realiteterne i øjnene, brug for at forstå, for at mærke. Og vigtigst af alt - brug for at gøre det i et trygt rum, hvor vi sammen ser på din situation og du kan blive mødt med empati og forståelse. 

Mennesker giver altid mening. Du giver mening. 

Terapi hos mig tager altid udgangspunkt i dit liv her og nu, det du ønsker hjælp til og det du kæmper med.

Vi vil uundgåeligt også inddrage dine tidligere livserfaringer og din barndom, da vi - om vi vil det eller ej - er formet på baggrund af det miljø vi har været i og de vigtige mennesker der har (eller ikke har) været omkring os. 

Det kan være særligt svært at opsøge hjælp, hvis du føler, du "ikke har det dårligt nok" eller synes du har et velfungerende liv på ydersiden, men stadig lider på indersiden. Det kan også være du på en måde ikke synes du fortjener at have det godt. 

 

Jeg har stor forståelse for hvor sårbart det kan være at søge hjælp. 

 

Når du starter et psykoterapeutisk forløb hos mig, kan det være værd sammen at undersøge hvad der kunne ligge til grund for, at du har det sådan. 

Mere generelt kan terapien have til hensigt at åbne for en større forståelse af dig selv på forskellige planer. Det kan være hvilke værdier og overbevisninger du lever dit liv efter, samt hvilket grundlag de er udviklet på. Det kan også være at mærke og forstå dine følelsesmæssige reaktioner, og se på hvordan du forholder dig til dem. Når vi forstår os selv, vores følelser og reaktionsmønstre bedre, kan det give plads til forløsning af noget af det, der står i vejen for, at vi lever det liv vi ønsker at leve.

Hvordan foregår psykoterapi?

Samtalen foregår i et samtalerum, hvor vi sidder overfor hinanden med et lille bord imellem. Når du kommer til den første samtaIe afdækker vil jeg gerne afdække hvorfor du søger psykoterapi, hvad din nuværende situation samt en del af din baggrund. Den første samtale er lidt anderledes end de øvrige, da jeg altså spørger lidt mere ind til faktuelle ting, og du også er her for første gang og skal nå at mærke om vi er et godt match for dig. Derfor går vi heller ikke særligt dybt i den første samtale. Du afgør selv hyppigheden af samtalerne. 

Hvilken teori og metoder?

Som psykoterapeut er jeg ikke bundet af en enkelt terapeutisk retning, jeg har erfaring med flere former for terapi, og jeg ser det som en fordel. Man ved, at når terapi virker, har selve terapimetoden kun en lille del at sige ift effekt.

Jeg ser det som afgørende, at terapien er relevant for dig, tager udgangspunkt i at udforske din oplevelse af din verden og indre liv, og at vi sammen kigger på det, der er relevant på en nysgerrig og nænsom måde. Det mener jeg er mere afgørende i mødet mellem os end de præcise teorier.

Når det så er sagt, kan det for nogle være vigtigt, hvilken teori der ligger bag en terapiform. Den uddannelsesretning jeg er under er eksistentiel og oplevelsesorienteret psykoterapi, som bygger på et humanistisk og eksistentielt livssyn. Det kan beskrives således:

"Dette indebærer blandt andet at: Mennesket er unikt og har en iboende stræben mod udvikling. Et individ kan kun forståes og mødes ud fra vedkommendes egen oplevelse af sig selv og sin tilværelse. Vi er som mennesker hver især ansvarlige for vores eget liv, vores handlinger, tilvalg og fravalg. Det er afgørende for livskvaliteten af kunne være tilstede her og nu. Den oplevelsesorienterede og eksistentielle psykoterapi tager udgangspunkt i denne opfattelse af mennesket."

Kilde: https://psykoterapeutiskinstitut.dk/uddannelsen/om-uddannelsen/​

Jeg er optaget af sammenhængen mellem kroppen-sindet-psyken (eller body - heart - mind), og at vi både forståelsesmæssigt og oplevelsesmæssigt bevæger os mod en større integration af det sammenspil. Jeg forstår kroppen og sanserne som en vigtig kilde til information, forståelse af os selv og mulighed for forløsning. Derfor inviterer vi også kroppen i fokus i terapien. Selvom terapien altid har et her-og-nu udgangspunkt, vil der ligeledes være en opmærksomhed på, hvad der har bragt os hertil, hvilke oplevelser og relationer, der har påvirket os, og hvordan disse evt. udspiller sig nu. Det at bevidstgøre mønstre, kan være en grundsten til at bearbejde følelsestilstande og give os frihed til at handle anderledes.  

 

​Der er derudover en hastig udvikling i vores forståelse af hjernen, som ligeledes interesserer mig og jeg løbende tilegner mig viden om. Det giver for mig mening at forstå, hvordan hjernen udvikles og formes, både nu og i vores tidlige år i samspil med bl.a. vores tilknytning, traumer mv. Vi har mere og mere viden om hjernens forandringspotentiale – neuroplasticitet – som er en meget håbefund tilgang til menneskets udvikling. Det viser at hjernen er i stand til at forandre sig, bl.a. gennem forandringsprocesser i terapi.​

 

Den eksistentielle del i terapien kan variere, men er altid tilstede i en vis grad. Vi kan ikke undgå at forholde os til, hvordan vi er i verden, hvilke helt grundlæggende vilkår vi har som mennesker og hvordan mere skiftende livsomstændigheder påvirker os. Gennem den terapeutiske samtale får vi mulighed for bedre at se de valg vi træffer eller ikke træffer. Og forholde os til, hvordan vi så lever med det. 

 

Jeg tilegner mig løbende faglig viden gennem litteratur, uddannelser, kurser mv., men min tilstedeværelse og kontakt med dig i terapirummet bygger på meget mere end det. Jeg har mange erfaringer fra mit arbejdsliv som har været med til at forme mig, ligesom jeg også har et levet liv i med - og modgang. Som psykoterapeut går jeg selv i terapi og og får løbende supervision, begge dele helt essentielt for god psykoterapeutisk praksis. 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev her!
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet, modtager du ca. 4-5 gange årligt en mail med information om kommende kurser, workshops, terapi mm.

Du er tilmeldt!

Nela Gorovic

Email: gorovicnela@gmail.com

Tlf.: 28 51 47 79

©2023 by Nela Gorovic.

bottom of page